Sjukligt samlande skiljer sig från tvångssyndrom

2:06 min

Samlarmani eller patologiskt samlande är ett tillstånd som handlar om svårigheter med att göra sig av med saker, på ett sätt att det blir problem i ens vardag. Det har ännu ingen egen diagnos, utan ses som ett tvångssyndrom. Men enligt en ny amerikansk studie skiljer sig samlarmani från tvångssyndrom av andra slag.

– Det här är en viktig studie och den stärker vår uppfattning av hur människor med patologiskt samlande eller samlarmani fungerar, det vill säga att de har väldigt svårt att fatta beslut. Deras hjärnor fungerar på ett annat sätt och de övervärderar hur viktig en sak är och hur värdefull den kan vara i framtiden, säger Volen Ivanov, psykolog och doktorand i en grupp vid Karolinska institutet som forskar på just tvångsmässigt samlande.

För den som lider av samlarmani är samlandet inte hobby utan ett hinder i vardagen. Förutom ångesten om man måste slänga något som för andra kanske bara är en skräppåse, kan det handa om drivor av papper som hindrar en från att laga mat eller sova i sin säng, eller om husdjur i mängder som blir ett hygieniskt problem.

Det finns inga siffror på hur många svenskar som samlar patologiskt, men engelska och tyska studier visar på mellan två och sex procent av befolkningen.

Nu har amerikanska forskare gjort ett experiment där samlarmaniska jämfördes med personer med tvångssyndrom och en kontrollgrupp. Deltagarna skulle bestämma om olika pappersföremål, som tidningar och skräppost, skulle sparas eller strimlas i en dokumentförstörare.

Vissa papper tillhörde deltagarna och vissa inte. Och när man med en teknik kallad fMRI som undersöker hjärnans aktivitet genom att mäta blodflöden, kunde man se att de samlarmaniska avvek från andra deltagare: När de skulle fatta beslut om papprena som tillhörde dem själva så visade de överdrivet hög aktivitet på platser i hjärnan som har att göra med just beslutsfattande.

Att det fanns en skillnad mellan de sjukligt samlande och de med tvångssyndrom, eller OCD, tycker Volen Ivanov är en viktig insikt, eftersom det här stärker idén om att sjukligt samlande borde vara en egen diagnos, med egen behandling:

– Just att det blir ett eget tillstånd som är särskilt från OCD är kanske det viktigaste som kommer hända inom forskningen inom de närmsta åren eftersom det kommer sporra ännu mer forskning och vi kommer försöka hitta nya sätt att behandla det här på som skiljer sig från hur vi behandlar tvångssyndrom, säger han.

Referens:

David F. Tolin et al: "Neural Mechanisms of decision Making in Hoarding Disorder". Arch Gen Psychiatry 2012.