Fortsatt nedåt för Italiens ekonomi

Italiens ekonomi fortsätter att backa. På tisdagen publicerades siffror som slår fast att BNP för eurozonens tredje största ekonomi minskade med 0,7 procent under det andra kvartalet. Det är det fjärde negativa BNP-kvartalsresultatet i följd.

Ekot har träffat Mauro Gozzo, chefekonom på Exportrådet och expert på italiensk ekonomi, som inte blev överraskad av BNP-siffran.

– Ja, det var väntat att det skulle vara en mycket negativ siffra, vi har ju haft ordentliga åtstramningar i Italien och de är kännbara. Det lär säkerligen bli ytterligare något kvartal som är negativt, säger han

Problemen inom den italienska ekonomin är många. Statsskulden, på drygt 120 procent av BNP, är den näststörsta i Europa. Samtidigt närmar sig arbetslösheten i landet 11 procent, den svarta ekonomin är omfattande och framgångsrika italienska företag lider konkurrensnackdelar då de tvingas låna till betydligt högre ränta än normalt.

Chefekonom Mauro Gozzo ser den pågående förtroendekrisen i eurozonen som en av de största bördorna för Italien. Nervositeten gör det fruktansvärt dyrt för Italien att hantera sin statsskuld, då statsobligationsräntorna envist ligger kvar på hög nivå.

– Får vi mera framtidstro och tro på att de här länderna bör kunna klara det här, ja då går det förmodligen också vägen. Men så länge man inte får det så finns riskfaktorn där.

Hittills har den italienska regeringen med premiärminister Mario Monti hanterat krisen väl, anser Gozzo och tror att Monti kan komma att klara sig utan hjälp av EU:s stödfonder. Men mycket hänger på att Montis reformpolitik får fortsätta, åtminstone fram till valet i april nästa år.

– Det finns en åtstramningströtthet och risken är ju att man får ökade motsättningar, ungefär som vi har sett i Grekland. Det är inte troligt att det går så, men det är en klar risk. För även om Italiens ekonomi smått kan börja återhämta sig under nästa år så kommer det ju inte att kännas så bland folk utan man kommer ju att uppleva att man är mitt uppe i en kris när det är dags för valet.