Hårborttagning håller inte vad den lovar

1:29 min

Många kliniker och skönhetssalonger erbjuder sina kunder permanent hårborttagning, men det är inte alltid behandlingen med laser eller IPL verkligen gör att allt hår försvinner.

Agneta Troilius är hudläkare med laserkirurgi som specialitet på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Hon tycker att patienterna får falsk marknadsföring.

– De kan få intrycket av att allt hår försvinner och det gör det inte alltid. Utan det är kanske från att det är tjockt hår så blir det tunna fjuniga hårstrån, som är lättare att ta bort och du behöver inte ta bort de så ofta.

Permanent hårborttagning ger 134 000 träffar på Google. "Lider du av kraftig oönskad hårväxt kan du välja att göra permanent hårborttagning", informerar en klinik.

Hélène Wolff har varit överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är nu klinikchef privat. På frågan om behandlingarna är permanent hårborttagning säger hon:

– Nej det är det inte. Det är helt solklart så.

Förra året gjordes över 15 000 behandlingar för att ta bort hår med laser och intensivt pulsat ljus IPL. Men det är inte alltid allt hår försvinner. Det blir i stället minskad hårtillväxt. Att det ändå kallas permanent hårborttagning hoppas Agneta Troilius beror på okunskap.

Hélène Wolff tror att det är mer medvetet från klinikernas sida.

– För de köper en dyr apparat och de vill tjäna pengar, då är det enkla budskap.

På Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation har man inte reflekterat över marknadsföringen.

– Vi har nog inte tänkt på det på det sättet, att man inte kan säga permanent för att man kanske då vilseleder kunden att tro att det är alla hår som försvinner permanent. Det säger Annika Joensuu, ordförande på Hudterapeuters Riksorganisation.

Förutom att kliniker och skönhetssalonger säger att de erbjuder "permanent hårborttagning" anger de också på sina hemsidor hur många behandlingar som generellt behövs.

– Det kan ju vara vilseledande. Om de skriver att det tar mellan 3-6 behandlingar och sen så krävs det kanske 15, då ger man fel bild. Det är ju väldigt svårt att ange någonting över huvudtaget.