SIMRISHAMN

Kraftig brand i fiskeindustri

0:42 min

Den stora branden på Skillinge Fisk-Impex i Simrishamn på tisdagskvällen har fått stora konsekvenser för företaget. Hela sillproduktionen, som är den största i Sverige, står helt still.

– Det är tungt när ens livsverk står och brinner, säger ägaren Tom Ekström.

– Men vi ska gå vidare, vi har målsättnignen att få igång produktionen så fort vi någonsin kan.

Det är endast sillverksamheten som påverkats av branden, torskverksamheten och restaurang och butik är oskadda.

Branden utbröt vid halv sex-tiden på tisdagseftermiddagen. Eftersläckningsarbetet påbörjades strax efter 22 och vid tretiden var branden helt släckt.

– Vi tror att branden har börjat i ett ställverk och sedan spridit sig till takkontruktionen. Strömmen har brutits och det ska ha luktat bränt, säger Anders Karnestam, räddningsledare på Sydöstra Skånes räddningsförbund.

Vid halv tio-tiden på kvällen var ett 30-tal man på plats från fyra brandstationer för att delta i släckningsarbetet.

– Branden är under kontroll, vi har fått ner själva branden i huskroppen, men det har brunnit länge med en hög temperatur och vi behöver vara kvar här ett bra tag till, kanske ända till i morgon middag, men då handlar det om eftersläckningsarbete, sa Anders Karnestam vid 22-tiden på tisdagen.

Vindriktningen var gynnsam och förde tidigare ut brandröken över havet. Nu har den kraftiga röken avtagit och insatsen där ett 30-tal brandmän  deltar, trappades successivt ned under kvällen och natten.

Gasoltuber togs tidigare ut ur en angränsande byggnad, för att undvika risk för explosion. Det är oklart om någon människa befunnit sig i byggnaden när branden utbröt, men det finns inga uppgifter om några personskador.

– Byggnaden skulle jag beskriva som totalskadad, möjligtvis kan man rädda inventarier, men själva huskroppen är totalskadad. Vi försöker rädda det som räddas kan, säger Anders Karnestam.

Skillinge Fisk-Impex är en av landets största filéfabriker med 75 anställda, skriver SVT Sydnytt på nätet.