Pussy Riots tal möttes av applåder

Idag hade de tre åtalade i punkgruppen Pussy Riot möjlighet att själva lägga fram sin syn på processen. De riskerar tre års fängelse. Dom faller den 17:e augusti.

Pussy Riots sångerska Nadezjda Tolokonnikova jämförde rättsprocessen mot henne och de två andra anklagade med Stalins repression.

Under en halv timmes långt tal som applåderas i rättsalen citerade 22 åringen kända ryska författare som Alexander Solsjenitsjin, Fjodor Dostojevskij och långa texter ur bibeln. Hon citerade apostlar som talar om frihet att säga sin mening och hon talade på ett sätt som måtte imponera alla i rättssalen och alla som följer processen.

Bilden av några lättsinniga dumma flickor, huliganer som hoppat runt i en kyrka bleknade fullständigt bort inför denna demonstration av intellekt, bildning och djupa tankar.

Hennes tal var fullt av filosofiska tankar och ett starkt politiskt manifest som använde de verktyg som domstolen använt mot punkgruppen, men vände på dem.

Det var som om domstolen hade givit en 22 årig ung student en politisk scen och efter talet hyschade domaren och sade att applåder inte var tillåtna och att detta inte var en teater.

Men för alla som följer rättsprocessen, vilket är lätt att göra via internet där den direktsänds eller via flera tidningar och nätsajters direktrapportering framstår mer och mer åklagarsidan som en förlorare. Men framförallt framstår det ryska etablissemang som vill döma de tre som förlorare.

Ryskortodoxa kyrkan och presidenten Vladimir Putin har förlorat internationellt anseende, men också i Ryssland blir hela rättsaken genom den stora uppmärksamheten en black om foten för också de som har den yttersta makten i Ryssland.