Mjölkkrisen

Slutade med mjölk

2:00 min

Landets mjölkbönder har det kärvare än på länge och många slutar. Efter 34 år som mjölkbonde föder Per Gustafsson från Linköping nu upp kalvar istället.

Men för honom var det inte främst dålig lönsamhet som var avgörande.

– Efter 34 år som mjölkbonde så blir det kanske lite tomt. Men det är skönt att ha slutat också. Jag ångrar inte det, säger han.

– Det gick väl inte jättebra sista tiden men det gick i alla fall runt. Det är väl mera att vi har kommit i det läget att det är dags att göra någonting i ladugården. Det börjar bli slitet sedan vi gjorde det sist. 

Mjölkbönderna har stadigt blivit färre i Sverige sedan 90-talet. Antalet företag med kor för mjölkproduktion i landet var 1998 nästan 15 000. Förra året var de drygt 5 000. I Östergötland har de minskat från 753 till 330 under samma tid. Det visar en sammanställning från Jordbruksverket.

Två orsaker till den strama situationen för mjölkproducenterna just nu är dyrare foder och sänkta priser från Arla till följd av överproduktion på världsmarknaden.

Det pressade läget för mjölkbönderna gör att Arla håller möten i Danmark igår och i Sverige i Jönköping idag för berörda företagare och LRF har börjat erbjuda rabatterad ekonomisk rådgivning.

Lantbrukare Per Gustavsson i Vadstorp är pessimistisk inför framtiden för svenska mjölkbönder.

– Nu ska ju EU slopa mjökkvoterna. Det innebär att länder som Danmark, Italien, Tyskland och kanske Irland kommer att öka sin produktion. Då får  vi ännu mera press på mjölkpriset.

Ska vi sluta producera mjölk i Sverige? 

– Det hoppas jag vi inte gör. För korna håller ju markerna öppna och det tycker jag är värdefullt. Och det ger ju dock lite arbete också i landet.

I bakgrunden slamrar några kalvar med inredningen i det i övrigt ödsliga kostallet där mjölkkorna stod fram till i våras. För på gården finns ett hundratal kalvar och kvigor som ska levereras till en mjölkbonde när de vuxit till sig och inseminerats.

– Det blir en mjuk avtrappning kan man säga, säger Per Gustafsson.