Alvesta

Arla och bönder i krismöte om mjölkpriser

1:25 min

De låga mjölkpriserna ororar många mjölkbönder runt om i landet och nu kallar mjölkjätten Arla till ett stormöte i Jönköping. En av dem som kommer till mötet för att försöka påverka situationen är mjökkbonden från Hölmö, Gunnar Holmkvist.

– Jag hoppas att Arla tar till sig det vi har att säga när vi förklarar hur pressade vi mjölkbönder är idag.

Medan Gunnar Holmkvists 200 kossor till synes bekymmerslöst står i ladugården och tuggar ensilage står han själv och ser hur han får allt mindre betalt för mjölken de producerar och som Arla köper.

– I mitt fall har det på ett år gått ner ungefär 60 öre på råvarupriset, säger Gunnar Holmkvist och förklarar att det innebär ett tapp på 3000 kronor om dagen och 1,2 miljoner på ett helt år.

Sänkt ersättning fyra gånger i år
Orsakerna bakom de låga mjölkpriserna är flera. Den ekonomiska krisen gör att marknadspriset svänger fram och tillbaka i hela Europa, svår torka i USA ökar priset på foder och dessutom ökat hela tiden priset på bränsle. Det produceras hela tiden mycket mjölk men efterfrågan blir mindre i ekonomiskt osäkra tider.

Arla har sänkt den ersättning som bönderna får för sin mjölk fyra gånger bara i år, senast nu i augusti. Därför tänker Gunnar Holmkvist ta sig till Arlas stormöte i Jönköping för att lägga fram ett förslag.

- De ska ta tillbaka den senaste sänkningen på fem öre som gäller från augusti och så ska de tidigarelägga den utbetalning på över 30 öre som redan är planerad att vi ska få i mars nästa år, säger han.

"Våra kassor är tomma"
Enligt Gunnar Holmkvist måste priset för krisen fördelas mer lika och kräver nu att Arla betalar från sin egen kassa och det redan nu.

- Vi leverantörer har redan gjort vad vi kan. Våra kassor är tomma och vi klarar inte av det här längre. Man måste ta sitt ansvar från Arlas sida tycker jag.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se