Linköping

Klosterträdgård grävs ut

1:42 min

I Askeby utanför Linköping pågår just nu utgrävningar av en gammal klosterträdgård, som hittats i samband med ett planerat skolbygge.

– Man kommer att få reda på vad nunnorna åt och vad de odlade här. Sedan är trädgårdsarkeologi en gansk ny gren i Sverige, så det kommer ju också att bidra väldigt mycket till det, säger arkeologen Karin Lindblad.  

Klosterträdgården, som man hittat, ligger strax intill Askeby kyrka. Bredvid kyrkan låg fram tills reformationen 1529 ett nunnekloster som nu ligger dolt under en begravningsplats.

I trädgården har man grävt fram fiskben, krukskärvor och frön som har skickats iväg på analys. Vid en stengrund till någon typ av byggnad hittade Karin Lindeblad en tegelsten med ett par fingeravtryck.

– När den här fortfarande var blöt är det alltså någon som har hållit i stenen. Det är ganska små händer, så det kan vara en kvinna eller ett barn.

Anledningen till att man gör utgrävningen just nu är att det ska byggas en skola på området. Fornlämningarna kommer man ta bort, men allt dokumenteras och registreras hos riksantikvarieämbetet.

I slutet av augusti kommer utgrävningen vara öppen för allmänheten.

– Då kommer vi att veta en hel del mer än vi gör idag.