Bidragsfusk

SSU kan ha fuskat till sig 600 000

1:31 min

SSU i Piteå kan ha fuskat med bidragspengar, och det är inte första gången. I våras anklagades hela distriktet i Norrbotten för bidragsfusk. Alexander Nilsson är ordförande för SSU i Norrbotten.

- Vi vill betala tillbaka det där och göra rätt för oss. Sen får vi se vad polisen gör. Det är polisanmält i SSU Norrbotten och vi får se hur det blir i SSU Piteå.

Enligt Piteå Tidningen har SSU i Piteå fått över 600 000 kronor i skattepengar för att arrangera utbildningar och kurser som sen aldrig har ägt rum. Simon Matti, som är statsvetare på Luleå Tekniska universitet, tror inte att det här är unikt för just SSU.

- Det är varken unikt för politiken eller unikt i tiden. Och vi kommer att få se fler sådana här händelser i framtiden, säger han.

2005 kom ett stort avslöjande om att SSU hade redovisat för många medlemmar och fått för mycket bidragspengar. Men även andra ungdomsförbund har hamnat i hetluften flera gånger.

Simon Matti tror att så fort medierna tittar närmare på till exempel fakturor hos olika politiska förbund eller myndigheter, så finns det nästan alltid något att hitta.

- Alla sådana händelser skadar politiken väldigt mycket.

Annika Sandström är också statsvetare och var dessutom ordförande i SSU Norrbotten på nittiotalet. Hon tycker att det är märkligt att inte mediernas avslöjanden de senaste 20 åren har fått ungdomsförbunden att skärpa sig. Hon tror att en del av förklaringen kan ligga i att ungdomsförbunden inte är befriade från hierarkier och ledare.

- Kommer man in som ung i SSU eller i något annat politiskt ungdomsförbund och ser att alla gör så här, då kan man långsamt förändra sin syn och tycka att det är okej.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se