
Fortsatt missnöje bland mjölkbönder
Idag höll Arla ett krismöte i Jönköping där de försökte förklara de sänkta mjölkpriserna för landets mjölkproducenter. Runt 600 lantbrukare kom och runtom i landet kunde andra följa mötet direkt på webben.
En av dem som följde mötet på webben var Monika Hildebrand på Knutsta gård i Alberga utanför Eskilstuna och hon var inte särskilt nöjd med de förklaringar hon fick: att Arlas investeringar påverkat priset och att det finns en överproduktion på världsmarknaden.
- För 22 år sedan hade vi runt 3 kronor i grundpris per liter, nu har vi 2.20. Det finns inga marginaler. Nu går vi på knäna. Vi kan inte betala räkningarna i tid, säger Monika Hildebrand.
Mer än var tredje mjölkbonde har lagt ner de senaste fem åren, och de mjölkgårdar som är kvar blir allt större. Dagens pressade läge för mjölkbönderna, med låga mjölkpriser och höga foderpriser, kommer att leda till fler stora mjölkgårdar.
- Mjölkbönderna som finns kvar jobbar verkligen för att få det här att gå ihop. Det är inte bara så att vi bara sitter och vill ha mer pengar. Vi har gjort mycket för att det ska gå ihop. Men som det ser ut nu gör det inte det och det känns verkligen hopplöst, säger Monika Hildebrand.
Just nu är läget för Sveriges mjölkbönder pressat. Ett globalt mjölköverskott har pressat priserna, samtidigt som foderpriserna gått upp på grund av torka i bland annat USA. Att prissäkra mjölkpriset, som man kan göra med många andra råvaror, går inte idag. Foderpriserna kan man däremot jobba med på lite olika sätt på kort sikt.
År 2006 fanns drygt 8000 mjölkbönder i Sverige, 2011 var dom knappt 5300, en minskning med 35 procent. Antalet kor har inte alls minskat i samma takt, i stället blir det fler kor på varje gård.
Besättningarnas storlek har enligt branschorganisationen Svensk Mjölk ökat från i snitt 35 2001 till 65 2011.
- Om man ska ha en modern mjölkgård så är ekonomin bättre på en stor gård än en mindre. Det säger Thord Karlsson, konsulent på institutionen för ekonomi på Sveriges Lantbruksuniversitet, och som jobbar med att göra ekonomiska kalkyler för lantbruket.
- Om man vill fortsätta att vara mjölkföretagare så får man se om man kan ha fler kor i framtiden.
Reportrar Erik Blix och Cicci Hallström