Kronoberg

Positiva siffror trots kris

0:25 min

Det möte som Arla har hållit för sina medlemmar för att diskutera de låga mjölkpriserna som oroar många mjölkbönder i landet, är över. Trots att många bönder går på knäna tror Arla på positiva siffror.

Under mötet på Elmiamässan i Jönköping idag presenterade Arla positiva progrnosoer för slutet på 2012 och 2013. Det i tider när flera mjölkbönder går på knäna eftersom ersättningen för mjölkpriset är rekordlågt.

– Det finns inga garantier för att det här kommer att ske, men vår absoluta tro är att det kommer att vara bättre balans för tillgång och efterfrågan runt 2013 och framåt, säger Christer Åberg, vd på Arla.

Börje Olofsson var en av flera medlemmar från Sverige och Danmark som idag tagit sig till Elmiamässan i Jönköping för att ge sin bild av mjölksituationen och komma med egna förslag på förbättringar.

Och kravet som han och flera bönder med honom kom dit för att ställa var att Arla ska ta tillbaka den senaste prissänkningen på fem öre som gäller från och med augusti i år samt att medlemmarna redan nu ska få den utbetalning från Arla som egentligen är planerad att komma först nästa år.

Men Christer Åberg, vd på Arla säger såhär:

– Om vi skulle höja mjölkpriset till mjölkbönderna så skulle vi driva bolaget i förlust.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se