Lukasjenko: Sverige bröt vårt avtal

1:43 min

Förvecklingarna kring de vitryska och svenska relationerna fortsätter. Nu säger presidenten Aleksandr Lukasjenko att den svenska ambassaden arbetade tillsammans med det svenska PR-bolag som släppte nallar med frihetsbudskap från ett flygplan. Svenska UD förnekar att ambassaden skulle ha hjälpt till.

Aleksandr Lukasjenko besökte i dag en mjölkningsanläggning i Hrodna tillsammans med journalister och gav goda råd om kor. Sedan övergick han till aktuella frågor och kommenterade den frusna relationen till Sverige.

Enligt den statliga officiella nyhetsbyrån Belatan och flera andra journalister som fanns med kopplade Lukasjenko för första gången ihop nallebombningen med det som hänt den svenska ambassaden.

Först anklagade presidenten Sverige för att ha brutit ett avtal om att ambassadören borde ha bytts ut för länge sedan. Han påstod också att Stefan Eriksson funnits i Minsk utan tillstånd.

Sju år är en för lång tid, sa presidenten, det normala är tre år.

Sedan kom han in på den gränskränkning som det tog Vitryssland nästan två veckor att erkänna. En svensk PR-byrå flög in via Litauen och över vitryska gränsen. Därinne släpptes nallebjörnar med frihetsbudskap ned. För denna aktion sitter tre journalister och en mäklare fängslad och två generaler har fått sparken efter att Lukasjenko till slut erkänt att gränsen kränkts.

Men inget sades om detta när först den svenske ambassadören och sedan hela ambassaden förklarades ovälkommen i Minsk.

I dag sade Lukasjenko: De som kom för att kränka våra gränser arbetade tillsammans med ambassaden, vi har bevis för det. Han anklagade också grannlandet Litauen för att ha låtit planet passera och att också det kommer straffa sig.

Anders Jörle, utrikesdepartementets presschef, förnekar "å det bestämdaste" att ambassaden hjälpte till.

– Ingen på ambassaden, eller på UD i Stockholm, har varit behjälplig eller inblandad i den här aktionen, säger han till TT.