
Mjölkbönder missnöjda efter krismöte med Arla
Många mjölkbönder visade i dag sitt missnöje på ett stormöte med Arla över de låga priser som Arla nu betalar bönderna för mjölken.
Arlas prognos är att bönderna kommer att få mer betalt för sin mjölk senare i år eller under nästa år - men många mjölkbönder är djupt pessimistiska - bland andra Kristoffer Eriksson från Jönköping och Berit Edholm från Herrljunga.
--Läget är väl ganska dåligt och börjar gå mot katastrof, säger Kristoffer Eriksson.
Berit Edholm är lika oroad:
--Även om de talar om ljuset i tunneln så är jag rädd för att det är tåget som kommer skenandes mot oss i stället. Det är allvarligt nu.
Det stora mejeriföretaget Arla med runt 3800 svenska medlemmar hade idag ett stormöte i Jönköping för att förklara världsmarknadsläget som lett till att bönderna nu får mycket lågt betlat för sin mjölk. Många kan inte betla sina räkningar - fler berättade också att dom måste avveckla sin mjölkproduktion om mjölkpriset inte vänder uppåt snart.
Enligt Arla spås vändningen med ökad efterfrågan och minskat utbud på världsmarkanden komma senare i år eller nästa år. Åke Hantoft är styrelseordförande för Arla.
--Det tar sex till åtta månader innan det vänder rejält men någon gång hoppas vi att stigningen kommer kanske lite fortare. Utbudet av mjölk totalt i världen är för stort och när det stiger över efterfrågan så uppkommer en sådan situation som vi är inne i nu, säger han.
Men att Arla måste anpassa priserna helt efter världsmarkanden var något som många bönder inte köpte. Berit Edholm tycker att företaget måste göra mer.
--Jag tror inte att den enklaste lösningen är att skylla på världsmarknadspriset helt, det finns säkert mer att göra. Vi har slitit som hundar på alla Arlaledningar för övrigt hela Mjölksverige, med att kapa kostnader. Nu måste vi få ett stopp på det här, säger hon.
--Sedan är det väl en fråga också om Sverige vill ha inhemsk mjölk.
Arlas ledning berättade idag att företagets omsättning ökar och att lönsamheten är bra - men att höja mjölkpriset till bönderna är ändå inget alternativ säger Sverigechefen Christer Åberg.
--Om vi skulle höja priset skulle det innebära att vi körde bolaget med förlust.
Alexandra Svedberg, Ekot i Jönköping