Sverige

Hårda ord när mjölkbönder mötte Arla

0:59 min

Igår hölls ett informationsmöte på Elmia i Jönköping med anledning av krisen för mjölkbönderna med rekordlåg ersättning och dyra foderkostnader. Många riktade skarp kritik mot Arla, som har sänkt mjölkpriset för bönderna, men ändå visade upp ökad omsättning och bra länsamhet.

Missnöjet bland bönderna var stort. Men Christer Åberg, VD för Arla i Sverige, menar att det just nu inte går att betala bättre till bönderna: 

-- Om vi skulle höja mjölkpriset till mjölkbönderna så skulle vi köra bolaget med förlust, säger Christer Åberg, VD för Arla i Sverige. Hans tro är att nästa år, 2013, ska bli ett bättre år.

Bra lönsamhet

Det resultat som Arla presenterade på Elmia idag, med ökad omsättning och bra lönsamhet, vittnade om något helt annat än den kris som mjölkbönderna just nu går igenom. För bönderna kämpar med att betala räkningarna. En del har valt att lägga ner.

Det är många som är upprörda över att situationen ser ut som den gör nu. Det märktes inte minst när mötet i Elmia öppnades upp för frågor från bönderna. Att Arla presenterar ökad omsättning och lönsamhet, och dessutom att tre personer i styrelseledningen har delat på 20 miljoner, samtidigt som bönderna går på knäna, förstår Christer Åberg sticker i ögonen. Men han menar att det är en tolkningsfråga.

500 avskedas

-- Om man gör den kopplingen så kan jag förstå att det sticker i ögonen. Man ska komma ihåg att det här var en del av ersättningen ledningen hade under 2011. 2011 var ett väldigt bra år för mjölkbönderna.

Christer Åberg berättade att 500 personer kommer att behöva avskedas inom Arla fram till 2015. Trots att företaget går bra.
-- Som alla stora företag så måste vi hela tiden jobba med vår kostnadsmassa och vår kostnadsstruktur.

Men Arlas VD kan förstå mjölkböndernas frustration.

"Jobbar inte för bönderna"

-- Självklart kan jag förstå frustrationen. Om man inte i nuvarande situation kan täcka sina kostnader.

En av dem som är frustrereade är Milton Lindh från Högsby. Han tycker det känns som att Arla inte jobbar för bönderna.

– Ibland så känns det som att styrelsen och tjänstemännen inte jobbar för oss ägare. Fluktuationen på mjölkpriset ska inte bara drabbas oss, utan får vi ett lägre mjölkpris ska det bli lägre i butik med då kan man tycka, men det ar aldrig hänt, vad jag vet.