Franskt klartecken till EU:s finanspakt

1:09 min

I Frankrike får EU:s finanspakt grönt ljus av författningsrådet. Beslutet är en framgång för president Francois Hollande som nu vill se ett snabbt godkännande av finanspakten.

Författningsrådet i Frankrike kom fram till att det inte behövs några förändringar i den franska konstitutionen för att EU:s finanspakt ska kunna börja gälla.

Efter beslutet i kväll har Frankrikes president Francois Hollande redan bett sin regering att så fort som möjligt förbereda en lag för att kunna införa pakten.

EU:s finanspakt innebär bland annat tuffare budgetregler. Länderna förbinder sig till att budgetunderskottet inte får vara över 0,5 procent av BNP. Reglerna träder i kraft senast den 1 januari nästa år om 12 av de 17 euroländerna godkänner avtalet, och är ett sätt att försöka motarbeta skuldkrisen.

Ett nej i författningsrådet hade troligen medfört att det tagit längre tid för Frankrike att godkänna finanspakten, och en redan orolig finansmarknad vill inte ha fler osäkerhetsfaktorer.

Den 12 september kommer nästa stora prövning. Då ska Tysklands författningsdomstol säga sitt om både finanspakten och den permanenta räddningsfonden ESM. Utan ett godkännande där blir det inga fler räddningspaket för krisande euroländer.