Modig minns inget från olyckan på Kuba

7:06 min

För drygt tre veckor sedan omkom den kubanske regimkritikern Oswaldo Payá och ytterligare en aktivist i en bilolycka på Kuba. Bredvid chaffören satt Aron Modig, förbundsordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.

Enligt spanska tidningen El País har den spanske ungdomsledaren som körde bilen blivit bötfälld 45 gånger sedan mars 2011, och hans spanska körkort är indraget och han ställs nu inför rätta.

Aron Modig intervjuades i P1-morgon om händelserna på Kuba.

– Jag har väldigt korta minnesflashar. Jag minns att vi förlorar kontrollen över bilen och att den är på väg av vägen. Det måste ha varit en kraftig smäll för jag förlorade medvetandet.

– När jag vaknade var jag väldigt förvirrad och visste inte var jag är någonstans. Jag sms:ade en vän i Sverige och frågade var jag var någonstans.

Hur kändes det när du insåg att människor hade dött i kraschen?

– Det var naturligtvis en stor chock mitt i allting annat. Det var väldigt mycket som hände på samma gång, säger Modig.

Oswaldo Payás änka har tidigare sagt att bilen blev prejad och att kraschen ska ha varit ett attentat. Aron Modig säger att han inte minns någonting mer än det han berättat.

Har du några tankar på vad olyckan berodde på?

– Jag spekulerar inte om det.

Aron Modig berättar att han förhördes av polis i sex till sju dygn. Först av den lokala polisen och sedan av det som han tror var nationella underrättelsetjänsten i Havanna.

– De förde mig till ett hus i Havannaområdet. Det värsta av allt var att inte veta vad som skulle hända eller hur lång tid det skulle ta. Men också att ingen annan visste var jag var någonstans. De berättade inte ens för den svenske ambassadören.