Transplantationsskandal skakar tysk sjukvård

1:48 min

I Tyskland anklagas en läkare för att ha låtit rika patienter gå före i transplantationskön. Skandalen har orsakat en intensiv debatt och skadat den tyska sjukvårdens anseende. Nu kämpar myndigheterna för att få tillbaka människors förtroende och vilja att donera organ.

En 45-årig kirurg ska ha manipulerat provresultat för ett 50-tal patienter så att de verkat sjukare än de egentligen var och fått levertransplantationer. Det är välbärgade patienter, många från utlandet, som har fått gå före i kön.

Läkaren har stängts av och utreds av åklagare för bland annat korruption. Sedan skandalen avslöjades i slutet av juli har den också vuxit.

Läkarens senaste arbetsplats i Göttingen i den nordliga delstaten Niedersachsen är drabbad, men också ett sjukhus i Regensburg i Bayern där han arbetat tidigare, och där fusket lär ha fortsatt även efter att läkaren slutat.

Transplantationsskandalen har fläckat ner den tyska sjukvården som annars har gott rykte. Hälsominister Daniel Bahr har talat om hårdare straff och kontroller, och på ett krismöte i Berlin i veckan krävde läkarkårens ordförande Frank Ulrich Montgomery mer öppenhet.

– Förtroendet för organdonation och transplantationsmedicin måste återskapas genom upplysning och det så snabbt som möjligt, sa Montgomery.

Precis som i Sverige är det i Tyskland ett problem att få människor att vilja donera organ. Trenden har varit vikande i flera år och de senaste veckornas händelser lär knappast ändra på det.