Åkesson vill inte skämmas för att vara svensk

1:32 min

Känn ingen skuld för att du har det bra som svensk. Det var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons budskap när han i dag sommartalade inför ett par hundra åhörare i sin hemstad Sölvesborg.

– Jag är så innerligt trött på att förväntas känna skuld och skam för att jag är den jag är. För att jag är svensk och för att jag har det förhållandevis tryggt och bra, sa Jimmie Åkesson i sitt tal.

Förra året ägnade han sitt sommartal till att ta avstånd från Anders Bering Breivik och terrordåden i Norge.

I år handlade det mycket om Sverige och att svenskar inte, som Åkesson uppfattar att många av hans politiska motståndare beskriver det, har haft "tur" som fötts i ett välmående välfärdsland.

Så är det inte alls, menade Åkesson.

– Jag kan naturligtvis kalla det för tur, men vad säger det egentligen om min respekt för de tusentals och åter tusentals som har fallit i strid genom århundradena för att försvara vårt land och vår frihet? För alla dem som har knogat på åkrarna, så småningom i fabrikerna, på vårdhemmen? Hade de tur när de slet? När de grät, när de blödde, när de dog?

Jimmie Åkesson kritiserade också vinstuttag i välfärdssektorn och sa att riskkapitalister och lycksökare inte har där att göra, men utan att samtidigt ge ett bestämt besked om hur vinster ska kunna användas.

Han talade också om stöd för ytterligare ett jobbskatteavdrag och sänkta skatter för pensionärer, och hyllade den nu avgående partiledaren i Dansk Folkparti, Pia Kjaersgaard, för hennes sätt att som vågmästare vinna inflytande i politiken. Hon är en stor förebild för Sverigedemokraterna.

– Kan Dansk Folkeparti, så kan vi.