Försäljning av värktabletter ökar trots risker

2:18 min

Trots att det är känt att värktabletterna Voltaren och Eeze och andra som innehåller det verksamma ämnet diklofenak kan orsaka hjärtinfarkt och hjärtdöd, ökar försäljningen.

På fem år har försäljningen av värkmediciner som innehåller diklofenak ökat med över 30 procent i Sverige. Det visar siffror som Ekot låtit ta fram.

Amanda Scheir Johansson, Per Ström och Jessica Davidsson i Falun berättar vilka mediciner de helst väljer när de har ont.

– Voltaren.

– Voltaren och Alvedon.

– Man tar ju det som är mest känt, så det blir oftast Ipren.

Många verkar resonera som kunderna i Falun. Sedan 2005 har försäljningen av vanliga värktabletter ökat med 20 procent. Mest har värktabletter med de verksamma ämnena ibuprofen eller diklofenak ökat, med över 30 procent.

Under samma tid har tabletter med det verksamma ämnet acetylsalicylsyra minskat med 59 procent, enligt årsstatistik från Apotekens Service, som för statistik över all läkemedelsförsäljning i Sverige.

Att vi generellt sett äter mer värktabletter är inte farligt, men studier har visat att om man regelbundet äter tabletter med diklofenak, som till exempel Voltaren och Eeze, ökar kraftigt risken att drabbas av till exempel hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd. Läkemedelsverket har också valt att inte släppa diklofenak till vanliga butiker utan de medicinerna finns bara på apotek.

Men trots riskerna vill inte Läkemedelsverket avråda patienter från att använda just diklofenak, berättar Sahra Barzi på Läkemedelsverket.

– Jag tycker att det är bra att det finns flera substanser på marknaden. Men det är jätteviktigt att veta att alla receptfria läkemedel är för tillfällig användning. Man ska inte lindra värk i flera veckor i rad utan att veta vad smärtan beror på.

Men hon varnar för att det finns en risk för dubbelmedicinering, att patienter av misstag äter för mycket av en medicinsort. Anledningen är att det finns ett 40-tal olika preparat med olika namn, men i grunden är det bara sex olika verksamma ämnen som man inte ska äta för mycket av, säger Sahra Barzi.

På Läkemedelsverket tittar man på hur försäljningen av olika receptfria läkemedel har ändrats sedan de började säljas i vanliga butiker. De har också lagt märke till att det säljs mer värktabletter nu än före avregleringen. Men varför de ökar vet man inte.

– Vi själva på Läkemedelsverket håller på att göra en uppföljning av statistiken. Vi har också märkt den här ökningen, men exakt vad den beror på kan jag inte svara på, säger Sahra Barzi på Läkemedelsverket.