"Rapporten om terrordåden kan förändra Norge"

1:57 min

I dag ska den norska 22 juli-kommissionen lägga fram sin rapport om Anders Behrings Breiviks terrordåd. Händelserna granskas och kritik utdelas mot polis såväl som politiker. Rapporten kan förändra Norge, tror Kristelig Folkepartis ordförande Knut Arild Hareide som ledde stortingets egen utredning om 22 juli-händelserna.

– Vi har varit för naiva och haft en alltför dålig beredskap för sådana här händelser, säger Knut Arild Hareide.

Den dåliga beredskapen har bland annat visat sig i polisens många misstag den 22 juli. Och en av de saker Hareide hoppas att kommissionen tar tag i är att få till ett bättre samarbete mellan polis och militär i sådana här katastroflägen.

– Det tog flera timmar från det att polisen bad om hjälp tills de fick hjälp av militären. Och det är fel, tycker Knut Arild Hareide. Militären skall inte kunna agera på egen hand men vid behov bistå polisen.

Rapporten kommer att rikta kritik både mot polisen och andra organisationer inom räddningstjänsten och mot politiker, men det är inte det viktigaste, tycker Hareide. Det är att man nu vänder på alla stenar och får fram sanningen om vad som egentligen hände och vad som gick fel. Även om det kan bli otrevligt för många inblandade.

Rapporten kan komma att användas som grund för att ställa staten eller enskilda personer inför rätta för alla misstag som har begåtts. Också politiskt ansvar kan komma att utkrävas. Men Knut Arild Hareide hoppas att rapporten inte bara används för räfst och rättarting.

– Vi kan använda kunskapen till att göra Norge bättre och tryggare.