Bostadsbubbla hotar Norges ekonomi

2:11 min

Vår granne Norge drar in rekordbelopp på sin olja, arbetslösheten är låg och ekonomin växer. Det låter nog som en dröm för många europeiska länder som brottas med svåra ekonomiska problem, men även den norska solen har sina fläckar.

Stigande värde på kronan hotar exporten, samtidigt som man varnar för en bostadsbubbla när bopriserna skjutit i höjden. Detta ger Norges Bank, centralbanken, huvudvärk.

– Norges Bank är på många punkter handlingsförlamad. Det är ett stort dilemma för Norges Bank, säger Elisabeth Holvik, chefekonom på norska Sparebank 1.

Ja, den norska centralbanken står inför ett svårt dilemma. Oroade investerare har köpt på sig den trygga norska kronan som därmed ökat kraftigt i värde, särskilt de senaste veckorna. Och en stark krona hotar den norska exporten.

Samtidigt är det bra drag i ekonomin, där efterfrågan på bostäder har ökat, vilket fått bopriserna att skjuta i höjden.

Å ena sidan borde därför Norges bank sänka räntan för att undvika en alltför stark krona som hämmar den egna ekonomin. Å andra sidan fordrar de rusande bopriserna en högre ränta för att undvika en bostadsbubbla.

– Tidigare har Norges Bank varit med och dämpat prisuppgången på boende. Men nu måste de koncentrera sig på att hålla priserna stabila, och då har de valt att hålla räntan låg för att undgå en stark krona.

Elisabeth Holvik, chefekonom på Sparebank 1, säger att Norges bank de senaste åren valt att fokusera på att hålla nere värdet på kronan och låg inflation, där bopriserna inte räknas med. Därför har man sänkt räntan.

Men det har lockat många att låna. Skuldkvoten i norska hushåll är i dag högre än den var under den bankkrisen i början av 90-talet, 210 procent av hushållens inkomst, betydligt högre än de svenska hushållen. Samtidigt har de norska bopriserna ökat kraftigt. Det kan leda till en bostadsbubbla.

– Så snabbt som bopriserna har stigit de senaste åren så ser jag en ökande risk för att det kan bli ett kraftigt fall på norska bopriser på några års sikt, säger Elisabeth Holvik.

Med en handlingsförlamad centralbank tycker Elisabeth Holvik att regeringen borde agera för att kyla ner bostadsmarknaden. Men det är inte troligt, politikerna har rekordstora oljeintäkter att röra sig med, samtidigt som det är val nästa år. Ingen är intresserad av kyla ner den bubblande norska ekonomin.