Kvasikristaller fördes till jorden med meteorit

1:39 min

Forskare kan ha upptäckt ursprunget till kvasikristaller - en mycket speciell materialstruktur vars upptäckt belönades med nobelpriset i kemi förra året. Analyser tyder på att de enda kända naturligt förekommande kvasikristallerna fördes till jorden med en meteorit.

Förra årets nobelpris i kemi gick till upptäckaren av kvasikristaller, en materialstruktur som skulle kunna liknas vid ett orientaliskt mosaikmönster.

Man har lyckats tillverka kvasikristaller men det finns bara ett enda naturligt förekommande exempel, ett mineral från östra Ryssland. Forskare har undersökt fyndplatsen och konstaterar att ämnet fallit ner från yttre rymden med en meteorit och är 4,5 miljarder gammalt

– En fascinerande upptäckt som kan lära oss med om solsystemets uppkomst, säger Mikhail Dzugutov, som forskat på kvasikristallers stabilitet på KTH.

En kristall är ett ämne vars byggstenar - alltså atomer, joner och molekyler - bildar en regelbunden struktur, som upprepar sig exakt på höjden, längden och bredden. Rena metaller, snöflingor och salt är några exempel på ämnen med kristallstruktur.

Kvasikristaller däremot är regelbundna så tillvida att de följer matematiska regler - men de upprepar sig aldrig som kristaller. De kan snarare liknas vid medeltida arabiska mosaikmönster.

Det finns bara ett enda exempel på naturligt förekommande kvasikristaller: i ett litet mineralkorn på ett museum i Florens. Nu har forskare kunnat spåra mineralbitens ursprung till Chukotka i nordöstra Ryssland. Geologiska analyser av fyndplatsen tyder på att mineralet kommit dit med en meteorit för 15 000 år sen, men att det i sig var betydligt äldre, skapat för 4,5 miljarder år sen, alltså den tid då vårt solsystem bildades. 

Yttre rymden har varit en av teorierna kvasikristallernas ursprung, som vi nu kan slå fast stämmer, menar Mikhail Dzugutov. För honom och andra materialfysiker är det intressantaste med fyndet av naturliga kvasikristaller att det kan ge ny kunskap om hur de här strukturerna blir så stabila: 

– It gives us significant information about the stability mechanisms of quasicrystals.

Referens:
Paul J Steinhardt & Luca Bindi. In search of natural quasicrystals. Reports on progress in physics 2012. DOI:10.1088/0034-4885/75/9/092601