Enströms inställning till Saudiarabien får kritik

2:18 min

Att försvarsminister Karin Enström inte vill kalla Saudiarabien för en diktatur har väckt reaktioner. Det var i Ekot i morse som Karin Enström fick frågan om landet är en diktatur. Hon valde då att istället säga att Saudiarabien inte är en demokrati.

Fredrik Malm, som är ledamot för Folkpartiet i riksdagens utrikesutskott, reagerar.

– Det är förvånande eftersom det framstår som självklart för nästan varenda en att Saudiarabien är en av världens värsta regimer. Att inte vilja använda uttrycket diktatur är ungefär som att kalla en repsnara för en silkesvante. Det är inte rätt att göra det av en svensk regering, man måste vara tydlig i de här fallen. Det handlar väl förstås om att man inte vill uppröra den saudiarabiska regimen, men istället tror jag att man upprör ganska många svenska väljare när man inte vill kalla Saudiarabien för en diktatur när det faktiskt är det, säger han.

Ekot har också sökt Sofia Arkelsten (M) utan framgång. Hon är ordförande i utrikesutskottet. Vice ordförande är Urban Ahlin (S).

 – Jag menar att Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer och jag är otroligt förvånad över att regeringen inte vågar säga det, säger han.

– Det tycker jag är beklagligt, om regeringen inte vågar ta ordet diktatur i sin mun, bara för att man är rädd för att stöta sig med dem som är diktatorerna. Det är pinsamt för den borgerliga regeringen, säger Urban Ahlin.

Redan när Karin Enström tillträdde som försvarsminister fick hon frågan om Saudiarabien är en diktatur eller inte. Då ville hon inte använda det ordet, och det gör hon inte nu heller.

Hon konstaterar att regeringen inte gör den typen av listor. Men det är inget hinder för att kalla Saudiarabien för en diktatur, säger Lise Bergh, svenska Amnestys generalsekreterare.

 – I Amnesty gör vi inte heller listor på det sättet, men vi har inga problem med att kalla Saudiarabien för en diktatur. Därför måste man ställa frågan: Varför kan man inte kalla Saudiarabien för en diktatur?

Varför Karin Enström säger som hon gör handlar om att hon inte vill äventyra Sveriges export av vapen till Saudiarabien, tror Peter Wolodarski, som är chef för ledarredaktionen på Dagens Nyheter.

– Man kan ibland få intryck när man har lyssnat på regeringsföreträdare att de inte har vågat säga sanningen om det här landet.

Är det lättare att vara tydlig när det gäller länder som Vitryssland, som man inte har den här typen av handelsförbindelser med?

– Ja, där verkar det som om Sverige inte har så mycket att förlora ekonomiskt, säger Peter Wolodarski på Dagens Nyheter.