Nedgången fortsätter i Greklands ekonomi

1:12 min

Krislandet Grekland brottas alltjämt med en krympande ekonomi. Greklands bruttonationalprodukt föll med drygt 6 procent under andra kvartalet, jämfört med ett år tidigare. Det visar nya siffror.

I Grekland kämpar politikerna med den svåra uppgiften att spara 11,5 miljarder euro, motsvarande knappt 95 miljarder kronor, de kommande två åren.

Det är ett av villkoren från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och IMF, för att nödlånen till landet ska fortsätta betalas ut.

Samtidigt visar preliminär statistik i dag att det akuta läget för Greklands ekonomi kvarstår.

Under april, maj och juni minskade ekonomin mätt i BNP med 6,2 procent, jämfört med samma period 2011. Under första kvartalet var BNP ner 6,5 procent.

Grekland är inne på femte året med ekonomisk tillbakagång, och något klartecken för ytterligare nödlån finns alltså inte.

I Tyskland kom i dag ännu en signal om att politikerna har tröttnat på att hjälpa Grekland. Michael Fuchs, högt uppsatt i förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska parti, säger till affärstidningen Handelsblatt att Tyskland inte kommer att tveka att lägga in sitt veto mot ytterligare stöd, om det finns minsta tecken på att Grekland inte uppfyller villkoren.

Besked om nödlånen till Grekland väntas i mitten av september.