Saudiarabien

Förvarsministern backar: Saudiarabien är diktatur

1:10 min

Försvarsminister Karin Enström ville tidigare idag inte kalla Saudiarabien för diktatur, och sa istället att regeringen inte gör den typen av listor. Och det har bland annat Lise Berg, Generalsekreterare på Amnesty i Sverige idag kritiserat.

– I Amnesty så gör vi ju inte heller listor på det sättet, men vi har inga problem med att kalla Saudi-Arabien för en diktatur. Så därför måste man fråga varför man inte kan kalla Saudi-Arabien för en diktatur, säger hon.

Enligt Amnesty finns det flera anledningar till att Saudi-Arabien kan kallas för en diktatur. Bland annat för att landet inte har ett folkvalt styre utan att det istället styrs av en kung, och att det är förbjudet att bilda politiska partier. Enligt Amnesty är också yttrandefriheten hårt beskuren, rättegångar sköts ofta i hemlighet och kvinnor är diskriminerade.

Karin Enströms uttalande har fått kritik på flera håll. Bland annat från socialdemokraten Urban Ahlin som är vice ordförande i utrikesutskottet.

– Det tycker jag är beklagligt om Sveriges regeringen inte vågar ta ordet diktatur i sin mun bara för att inte stöta sig just med diktatorerna. Det är pinsamt för den borgerliga regeringen, säger han.

Under dagen har Karin Enström backat om sitt uttalande i ett pressmeddelande till TT. Och där säger hon att om man bara får välja mellan att kalla Saudi-Arabien för demokrati eller diktatur så bör man säga diktatur.

David Carr
david.carr@sverigesradio.se