Fler skaffar inbrottslarm till villan

1:58 min

Förra året installerades ungefär 40 500 inbrottslarm i Sverige, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med året innan. Samtidigt ökar också antalet inbrott.

– Vi gick till hus som inte var larmade, men var det ett larm så kringgick vi det. Var det en liten larmdosa på väggen så klippte vi alltid av sladden. Många glömmer balkongdörren. Så då tar man bara balkongdörren så går ju inte larmet, säger Andreas Haatia som är före detta yrkeskriminell inbrottstjuv, numera engagerad i KRIS, Kriminellas revansch i samhället.

Det blir alltså bara fler och fler som tar till ett hemlarm för att skydda sitt hus mot inbrott. Enligt Swelarm, den branschorganisation som företräder landets larmföretag, har 18 procent av Sveriges drygt 2 000 000 villor hemlarm i dag.

Jonas Hallberg sitter i Swelarm styrelse för privatsektorn, och där ser man förutom nya funktioner och lägre priser främst två anledningar till trenden.

– Dels så är svenska konsumenter säkerhetsmedvetna av sig. Och sedan har kännedomen kring att larm verkligen fungerar, den har ökat de senaste åren, säger Jonas Hallberg.

Men riktigt så enkelt är det inte enligt Jerzy Sarnecki , professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Han säger att det inte finns några väl genomförda vetenskapliga studier som visar att hemlarm förebygger inbrott och han har heller inte märkt av något större intresse för en framtida sådan.

– Den cyniska slutsatsen skulle vara att eftersom det går så bra att sälja larm så behöver man egentligen inte bevisa att de fungerar, säger Jerzy Sarnecki.

Fredrik Gårdare, operativ chef för en insats mot bostadsinbrott i Stockholms län, poängterar att det viktigaste är att vara vaksam med vilka som rör sig i bostadsområdena och att hålla koll grannar emellan.

Enligt hans erfarenhet så struntar ofta inbrottsligorna i om det finns ett hemlarm eller inte, men däremot så kan de nyare funktionerna underlätta i utredningen.

– Finns det kamera som filmar samtidigt, då får vi ett jättebra läge att hitta gärningsmännen och få dem lagförda, säger Fredrik Gårdare.