Tjörn

"Hanteringen Tjörnoljan en administrativ kollaps"

3:07 min

Oljeläckan utanför Tjörn i september förra året berörde kristdemokraten och Uddevallabon Roland Utbult. Nu lägger han en motion om att göra det lättare för kommuner som i framtiden råkar ut för liknande katastrofer.

Det handlar om att man som kommun lättare ska få tillbaka pengarna man lägger ut för att återställa det som förstörts vid en katastrof. De 70 miljoner kronor som Tjörns kommun fick betala i saneringskostnader fick de betala för själva när oljeläckan drabbade öns kust.

De som skall betala kostnaderna för en katastrofdrabbad kommun är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men myndigheten har inte haft pengar eftersom det är pengar som inte finns med i budgeten från regeringen.

"Hon lägger över ansvaret på myndigheten"

Roland Utbult, som själv bor i Uddevalla, undrade i en skriftlig fråga till försvarsminister Karin Enström vilka åtgärder hon tänkte vidta för att fixa det här. Men svaret blev inte vad han hade hoppats på.

– Hon svarar på ett sätt som gör att hon lägger över ansvaret på myndigheten, säger han.

Roland Utbult upprörs av att en myndighet som ska hantera ekonomin vid olika former av katastrofer, som översvämningar, oljeutsläpp med mera, inte har resurser när olyckorna väl inträffar.

Roland Utbult blev inblandad i frågan när Carl Ian Bissmark, räddningschef på Tjörn, åkte till Stockholm tillsammans med kommunens miljöchefef och ekonomichef för att prata med myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Kommunen ville prata om att de behöver ha sina pengar tillbaka efter saneringen, och de behövde dem med en gång.

Väntar fortfarande på pengarna

Fickorna var tomma. Nu var det nära att man var tvungen att avbryta saneringen. Svaret till Tjörns kommun blev att myndigheten inte kunde göra något åt problemet. Kommunen skulle få vänta på pengar från MSB för att MSB väntade på pengar från staten.

Roland Utbult hoppas nu på att hans motion tas på alvar och att det kan bli en förändring som gör att det finns pengar till drabbade kommuner när katastrofer sker. Han hoppas på att man i framtiden inte skall behöva låna pengar som resulterar i flera hundra tusen kronor i ränta, som i det långa loppet påverkar ekonomin.

Johan Elmberg, pressekreterare hos Karin Enström säger till P4 Väst att försvarsministern inte har någon mer kommentar att ge än svaret hon gett Utbult; att det är lagstadgat att man som krisdrabbad kommun ska få tillbaka sina pengar, men hur långt tid det kan ta finns inte med i paragrafen.