Vilken växt?

Undrar om jag kan få hjälp att reda ut vad det är för växt jag har fått i trädgården. Jag bor i Graninge, Västernorrland, förra hösten kom det upp några stora blad som övervintrade, och dessa har nu blivit denna resliga växt, ca. 1,70 cm hög.

Vänligen Gun Eriksson

Hej Gun

Den pampiga växten som kommit upp i din trädgård är, vad jag kan se på bilden, en kardborre – och ingen vilken kardborre som helst utan stor kardborre (Arctium lappa). Den här arten skall egenligen inte finnas så långt norrut som i Västernorrland, men med ett skyddande snötäcke kan den klara av att övervintra. Kardborrar är 2-åriga, första året bildas en rosett och andra året blommar plantan för att sedan dö. De sprids lätt med djur. De krokspetsade holkfjällen fastnar lätt i djurens päls och människans kläder. Jag misstänker att denna planta har kommit in i trädgården som frö eller liten planta med en annan växt.

Om du i fortsättningen skulle vilja ha en eller flera plantor av stor kardborre bör några fröställningar få sitta kvar tills fröna är mogna. Antingen sår du dem direkt på hösten eller så förvarar du dem svalt och sår dem i vår.

Vad jag se på bilden så uppvisar plantan fasciation, ett fenomen som jag tog upp i veckans webfråga v. 30 ”Underlig revsmörblomma”

Maj-Lis Pettersson