Laga Lotta Lundgrens kärlekslasagne

– Om du inte bestämt dig för att göra slut eller skilja dig, tycker jag att du ska raka ihop alla dom finaste känslorna du kan hitta inom dig och laga lasagne till någon extra bra person ikväll. Själv brukar jag göra en öppen lasagne med mandelpesto och ricotta. Faktiskt exakt alla gillar den.

Börja med att rosta en handfull mandlar i torr stekpanna och sen krossa dom i kvarn eller mortel. Smält en centimetertjock skiva smör i en kastrull, låt bubbla på medelvärme, ett par minuter eller så tills smöret mörknar några nyanser och börjar dofta knäck. I med den krossade mandeln och fint riven zest från en obesprutad citron – alltså bara det yttersta gula skalet där citronoljan sitter, inte det bittra vita innanför. Smaka av med en knivsudd honung, några droppar citronsaft och en nypa salt. Det där var mandelpeston.  

Finhacka en stor gul lök och ett par vitlöksklyftor. När vi pratar om att laga mat med kärlek så är det bland annat själva hackandet vi syftar på. Mest kärleksfullt är att hacka löken en gång och sen hacka hacket tills det blivit något du kan strö med fingertopparna. Stek detta i smör. Tillsätt massor med fint skivad svamp, gärna sån du plockat själv i ett tillstånd av personlig kris; kantareller, Karl-Johan eller vanliga köpechampinjoner och portabella. Om du äter kött, strimla 5-6 skivor parmaskinka och låt steka med svampen tills den blir knaprig. När svampen fått lite yta i kanterna, tillsätt en påse färsk bladspenat och stek tills spenaten sjunkit ihop. Smaka av med nymalen svartpeppar och salt. Håll varmt.

Värm två tallrikar i micron, det är i stort sett det enda man kan ha en micro till så passa på om du råkar ha en. Koka upp välsaltat vatten i en stor kastrull. Sjud två färska lasagneplattor mjuka, fiska upp med hålslev och lägg på dom varma tallrikarna. Fördela nu svampfyllningen över halva lasagnearket, toppa med en klick ricotta, svep över resten av pastan så att fyllningen täcks, skeda över varm mandelpesto och servera.