Radar

Glasbruket som fick oväntat besök

5:44 min

Vi har tidigare berättat om ett glasrike i kris, om glasarbetare som får gå en efter en och om hyttor som släcks ned. Men i Bergdala frodas industrin - tack vare en kinesisk affärsman.

Mitt emellan Lessebo och Hovmantorp, precis i utkanten av Bergdala, ligger ett glasbruk. Det enda glasbruk som fortfarande har en hytta helt gjord i trä. Vi besökte glasbruket ett och ett halvt år efter att det fick minst sagt oväntat besök. Av en kinesisk affärsman.

Idag finns Linda Ottosson på bruket, hon är butikschef på den kalla sidan. Men hon visar gärna runt på den varma sidan.

– Idag har vi två ugnar igång, en stor och en liten. De brinner hela tiden, men när vi jobbar är de öppna så då blir det så här varmt, säger Linda Olofsson. 

Den första september har det gått ett år sedan Kevin Ji köpte och blev ägare till 70 procent av Bergdala Glasbruk AB, som för övrigt slagits ihop med Studioglas Strömbergshyttan fem år tidigare. Då var inte alla positiva till uppköpet, som mest lät som ännu en kinasatsning som inte lett till något särskilt. Men det gjorde den här.

– Vi känner att det inte händer så mycket, men vi levererar glas och de försöker bygga upp ett varumärke därborta i Kina. Det är ingen i Kina som vet just vad Bergdala är, men det är de de jobbar med nu, säger Linda Ottosson.

Idag går fyra man runt med långa stänger med olikformade glasklumpar på i varma oranga färger. Nu och då knackas de av och bärs in i kylrum, där sakerna får ligga i allt från några timmar till ett och ett halvt dygn för större grejer, som till exempel kinesernas flaskfavoriter. Som så ofta med hantverk krävs mycket övning för att få både förtroende och kunnande nog att jobba med det. Glasblåseri är inget undantag.

– Förr började man med att bära in de färdiga produkterna till kylrummet, sen jobbade man sig upp. Man övade på rasterna och sedan var det bara att klättra i graderna. De som har riktigt handlag och riktigt känsla, de blir ju mästare, säger Linda Ottosson.

Har en mästare aldrig sönder något?

– Det har inget med det att göra, det är mer att man behärskar tekniken. Misstag gör vi alla.

I röd keps och med filmkamera i högsta hugg står Sune Granberg och filmar inåt hyttan. Han och hans fru har åkt från Luleå bland annat för att resa genom det svenska glasriket. Han störs inte nämnvärt av att just det här anrika hantverket går runt till stor del tack vare en affärsman från andra sidan jorden.

– Det är inte nåt märkvärdigt, så är det ju nu förtiden, säger han.

Radar
radar@sverigesradio.se