"Militärens OS-insats att jämföra med Irak"

1:41 min

Efter att OS avslutats i London i söndags diskuteras nu flitigt hur arvet efter de lyckade spelen ska förvaltas. Men för den brittiska militären, som i sista minuten fick ställa upp med extra personal i tusental för att garantera säkerheten under OS, kommer det att ta två år att återhämta sig.

Den brittiska militärens baksmälla orsakades av skandalen med det privata säkerhetsföretaget G4S. De misslyckades kapitalt med att rekrytera tillräckligt med säkerhetsvakter till OS.

Det ledde till att militären fick gå in och täcka upp. Från att man i maj förra året skulle tillhandahålla 5 000 soldater, blev det i slutändan 18 000 som jobbade med OS, alltså mer än en tredubbling.

Många kallades in i sista minuten. Två veckor före spelen behövdes plötsligt 3 500 extra militärer, och bara några dagar före invigningen sattes ytterligare 2 000 man in.

Alla som ryckte in och räddade OS fick styras om från andra uppdrag, och därför kommer det att ta två år innan den brittiska militären kommit tillbaka till normala banor, enligt en intervju med en högt uppsatt person inom flygvapnet i tidningen The Guardian idag.

Han säger att OS-insatsen var en operation som storleksmässigt kan jämföras med dem i Irak och Afghanistan. Att med så kort varsel ordna logistiken kring tusentals soldater i centrala London var en utmaning.

Svårast av allt ska ha varit att få fram duschar och toaletter, här fick man vända sig till Irland för att få hjälp. 

Det privata säkerhetsföretaget G4S, som orsakade luckorna i säkerheten från början, meddelade i förrgår att man skänker 25 miljoner kronor till militären som kompensation för den extra insatsen.

Den brittiske försvarsministern Philip Hammond säger i en tidningsintervju i dag att han delvis har omvärderat sin inställning till privata insatser.