Regeringspartier vill se över stöd till asylsökande

2:27 min

Ersättningsnivåerna till de som söker asyl i Sverige har inte förändrats på 18 år. Nu vill två av regeringspartierna, Folkpartiet och Kristdemokraterna, se över det ekonomiska stödet till asylsökande.

– Det har verkligen varit svårt att vara ensamstående med fyra barn. Ibland har det fattats mat. Mjölk till barnen till exempel, säger fyrabarnsmamman Assanatou Sidibé.

De asylsökande som väljer att bo som Sidibé, i ett så kallat anläggningsboende, betalar ingen bostadshyra. I övrigt har hon och andra asylsökande i Sverige rätt till en grundersättning, en ersättning som varit oförändrad sedan 1994.

Sammanlagt har hon och hennes fyra barn rätt till 6100 kronor per månad i grundersättning, något som ska räcka till mediciner, resor, hygienartiklar, mat, kläder och andra levnadskostnader.

– Jag klarar mig tack vare min kongolesiska kompis som har uppehållstillstånd, jag får låna pengar av henne ibland, förklarar Assanatou Sidibé.

Under den tid som ersättningsnivån varit densamma så har konsumentpriserna i Sverige ökat med 26 procent. Och enligt FARR, Flyktingruppernas Riksråd, så är det många asylsökande som i dag har svårt att klara av vardagen utan stöd från hjälporganisationer eller bekanta.

Folkpartiet och Kristdemokraterna vill nu se över ersättningsnivåerna till asylsökande.

– Jag menar att det är dags att några sakkunniga på departementet tittar på det här. Eventuellt kommer de fram till att höja bidragsnivån, men jag lutar åt att den framöver behöver höjas, säger  Ulf Nilsson, som är Folkpartiets migrationspolitiska talesperson.

Kristdemokraternas Emma Henriksson tycker att ersättningen är "väldigt låg" som hon uttrycker det, och att det är rimligt att man ser över nivåerna eftersom man nyligen höjde riksnormen för de som har rätt till försörjningsstöd.

Centerpartiet och Moderaterna, å sin sida, anser att det finns andra frågor som är viktigare i nuläget.

– I det läge vi befinner oss nu så är inte det första prioritet för oss, utan det är att se till att de som söker skydd kan få det. Inte att höja ersättningen till dem som redan är här, säger Fredrick Federley (C).