Oppositionen vill att EU bojkottar vitrysk olja

1:49 min

Mer än hälften av inkomsterna till vitryska statsbudgeten kommer från försäljning av raffinerade oljeprodukter till Europa. Därför bör EU snarare ta till ekonomiska sanktioner än politiska för att pressa Vitryssland, hävdar vitryska oppositionen.

– Den vitryska ekonomin hänger på försäljning av bensin, diesel och andra petrokemiska produkter som tillverkas i Vitryssland av rysk olja, säger Pavel Sheremet, vitrysk oppositionell journalist.

Vitryssland köper förmånligt rysk olja. Den raffineras i anläggningarna Mazyr och Naftan och säljs dyrt vidare ute i Europa.

Förra året exporterades petroleumprodukter främst bensin och dieselolja till ett värde motsvarande 82 miljarder kronor. Över 80 procent såldes till EU-länder. Mest köptes av Nederländerna, där den stora oljebörsen sålde vidare till andra EU-länder.

Svenska oljehandlare tror framförallt att det är diesel, som kommer från Vitryssland, men säger att det kan vara svårt att veta ursprungsland.

Vitryssland slår i år handelsrekord, överskottet i utrikeshandeln ligger på nära två miljarder dollar och det mesta kommer från oljeproduktexporten.

Ändå finns en oro för landets ekonomi och om staten ska klara av att hålla löften om höjda statliga minimilöner, men presidenten avfärdade det i tv häromdagen.

– Det finns ingen anledning för oro. Vi litar på ryssarna och hjälper inte de har vi alltid Kina och Iran, sa Lukasjenko i tv.

USA har till skillnad från EU också sanktioner mot oljebolagen. Det borde EU också ha, anser Sheremet, men det finns en lobby som verkar mot det.

– Det är stark politisk lobby i Europa som anser att ekonomiska sanktioner skulle få Minsk att vända sig enbart till Moskva, det är en felaktig politik. Bara ekonomiska sanktioner kan snabba på att diktaturen faller, anser han.