Avskräckande cigarettpaket ska ge färre rökare

Australiens regering och tobaksmotståndare har vunnit en viktig seger, sedan landets högsta domstol har beslutat godkänna en lag som från och med december ger cigarettpaket ett helt nytt utseende.

Enhetliga cigarettpaket, helt befriade från de symboler och färgkoder som gjort flertalet tobaksmärken kända världen över.

Istället: olivgröna paket, försedda endast med en liten text där det står vilket märke det är. Men över hela paketet varningsbilder på ruttnande tandkött och barn i sjukhussängar med syrgasmask för munnen.

Lagen, som redan har kallats världens tuffaste tobakslag, och som nu slutligen har fastställts av högsta domstolen, är del av en långtgående kampanj från Australiens regering, för att stärka folkhälsan och minska antalet rökare i landet. I dag röker 3 miljoner australier.

Tobaksdomen ses också som en personlig seger för Australiens justitieminister och tidigare hälsominister Nicola Roxon. Hon har länge varit en känd tobaksmotståndare. Hon har flera gånger berättat om sin egen rökande pappa, som dog av strupcancer, när hon själv bara var tio år.

Cancerfonderna jublar åt dagens besked. Det gör inte de internationella tobaksjättarna, vars budskap till medierna är att den nya lagstiftningen kommer att leda till ökad smuggling och svarthandel med de gamla vanliga märkescigaretterna.

– Den här lagen kommer att slå tillbaka på regeringen. Den kommer att leda till att fler människor börjar röka, och däribland fler barn och unga, sade Scott McIntyre, talesman för ett av bolagen, British American Tobacco.

I Australien, som ses som en föregångare när det gäller restriktioner mot tobaksförsäljning, uppmanar man nu andra länder att på samma sätt försvåra tobaksbolagens marknadsföring. Och redan har intresse signalerats från Storbritannien och andra länder i brittiska samväldet, däribland Kanada och Nya Zeeland.