Grekland väntas begära mer tid för sparåtgärder

1:26 min

Grekland vill ändra i villkoren för det stödprogram landet fått för att klara sig undan statsbankrutt. Grekernas önskemål är att förlänga tiden att genomföra nya besparingar från två till fyra år.

Det finns egentligen två vägar för det krisande Grekland just nu. Antingen får landet nya räddningspaket, eller så förhandlas de befintliga nödlånen om, så att bördan lättar på Grekland. 

Grekerna själva verkar föredra det senare. Politikerna försöker få till nya besparingar på 11,5 miljard euro, motsvarande knappt 95 miljarder kronor de kommande två åren.

Det är ett av villkoren från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och valutafonden IMF, för att nödlånen till landet ska fortsätta betalas ut.

Financial Times skriver i dag att grekerna vill ha mer tid på sig. Enligt dokument tidningen tagit del av vill Grekland sprida ut besparingarna på fyra år i stället för två, för att vara genomförda 2016. Bugdetunderskottet skulle då minska med 1,5 i stället för 2,5 procentenheter per år. 

I nästa vecka ska Greklands premiärminister Antonis Samaras träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel här i Berlin. Han ska också träffa Frankrikes president Francois Hollande. Med sig väntas Samaras ha planen på förändringar i lånevillkoren.

Men utrymmet för lättnader för Grekland är begränsat. Även Tyskland som bidrar mest till räddningspaketen känner nu av eurokrisen i form av svagare tillväxt. Och en del politiker här har inget tålamod kvar utan vill kasta ut grekerna ur eurosamarbetet.