Staten lovar sanering efter flygplanskraschen

1:16 min

Det har länge varit oklart vem som ska ha ansvaret över saneringen efter vrakdelarna från Herculesplanet som störtade i Kebnekaise i våras. Men i dag kom beskedet från civil- och bostadsminister Stefan Attefall: Kebnekaise ska städas innan snön faller igen.

Staten äger marken där det norska Herculesplanet kraschade, och Stefan Attefall säger att det därför är självklart att staten också ska ta ansvar för att området saneras.

– Jag förbereder just nu ett uppdrag så att regeringen kan fatta beslut om att ge Statens fastighetsverk det här ansvaret, säger Stefan Attefall till Ekot.

Det var i mitten av mars i år som planet kraschade in i Kebnekaise och fem personer omkom. För tre dagar sedan hittades färdskrivaren, den återstående minnesenheten ur den så kallade svarta lådan, vilken kan ge viktig information om kraschen.

Men fortfarande återstår sanering av området och fram till idag har det varit oklart vem som ska se till att vrakdelarna från det kraschade planet ska tas bort från Kebnekaise. Varken Norge, Sverige eller Statens Fastighetsverk, som äger marken, har tidigare velat ta på sig ansvaret. Men, idag bryter alltså Stefan Attefall tystnaden.

Det är dock fortfarande oklart om Sverige eller Norge ska stå för notan.

– Norge ska vi självklart samtala med, men det får vi ta i lugn och ro när vi både har klarat ut olycksorsaken ordentligt och när saneringsarbetet är gjort. Jag tror att det viktiga nu är att vi sanerar området innan snö kommer, säger Stefan Attefall.