Lägenhetsinnehavare orsakade gasexplosion

Polisen anser att det nu är klarlagt hur sprängningen i ett bostadshus på Surbrunnsgatan förra veckan gick till. Det var lägenhetsinnehavaren själv som orsakade explosionen genom att skada gasledningen, säger Stockholmspolisens talesman Kjell Lindgren.

-De tekniska undersökningarna som avslutats under dagen ger ingen annan förklaring än att mannen själv orsakat en skada på ledningen till sin gasspis, som gjort att gas strömmat ut.

Det var när gasspisen undersöktes, som polisen såg att någon huggit av den lilla metallslang som förbinder spisen med väggen. Slangen är flexibel, så att man kan vicka på spisen och städa bakom den. Men slangen kan inte gå av, av sig själv och den har inte heller slitits sönder vid explosionen. Det ser däremot ut som om någon huggit i slangen så att gas strömmat ut.

-Gasen uppför sig så att vid en tillräckligt hög koncentration, behövs det bara en liten gnista, så exploderar gas-luftblandningen. Det kan räcka med att ett kylskåp startar eller att en lampa slås på.  

Polisens tekniker har ännu inte hittat verktyget som använts för att hugga sönder gasledningen. Men det är inte så konstigt, säger Kjell Lindgren:

-Det kan ha åkt iväg med explosionen eller försvunnit med alla rasmassor som transporterats i väg.

Och polisen är nu säkra på att ingen annan person varit i lägenheten och skadat ledningen.