Britter påstås hota med stormning av ambassad

1:59 min

Ecuadors utrikesminister, Ricardo Patiño, säger att Storbritannien hotat med att storma deras ambassad i London om inte Wikileaksgrundaren Julian Assange lämnas ut. Vid en presskonferens i Quito fördömde utrikesminsitern det brittiska hotet och sa att det stred mot all internationell rätt.  

– Vi har från Storbritannien tagit emot det utryckliga hotet om att de kan storma vår ambassad i London om Ecuador inte överlämnar Julian Assange, säger Ricardo Patiño.

Hotet om att storma ambassaden ska ha kommit i både muntlig och skriftlig form, och föranledde en kraftig reaktion från Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño. På en presskonferens i Quito i går kväll sa han att Ecuador inte är en brittisk koloni och att ett intrång på landets London-ambassad skulle tvinga Ecuador att svara.

– Vi vill göra absolut klart att vi inte är en brittisk koloni, och att kolonialtiden är slut!

Enligt BBC så finns det en brittisk lag från 1987 som ger landet möjlighet att upphäva den diplomatiska immuniteten på en ambassad.

Samtidigt meddelade utrikesministern att Ecuador har fattat ett beslut kring Julian Assanges asylansökan, och att det kommer att offentliggöras i eftermiddag klockan två svensk tid.

Det har gått närmare två månader sedan Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Assange sökte asyl i Ecuador efter att Högsta domstolen i Storbritannien beslutat att han ska överlämnas till Sverige. Där ska han förhöras om misstänkta sexbrott mot två kvinnor, i det ena fallet rubriceras det som våldtäkt.

Assange själv och hans anhängare hävdar att han riskerar att föras vidare från Sverige till USA, och att det är därför han försöker undvika utlämningen till Sverige.

Men frågan är hur mycket det kommer att hjälpa med asyl i Ecuador, om nu Assange skulle få det. Ambassaden där Assange befinner sig ligger i centrala London, och polisen väntar dag och natt utanför dörren på att gripa honom så fort han visar sig.

Talesmän från det brittiska utrikesministeriet har de senaste dagarna betonat att landet är fast beslutet att lämna över honom till Sverige.

Att Wikileaks-grundaren skulle kunna få fri lejd till en flygplats för att ta sig till Ecuador anses inte troligt av bedömare i Storbritannien.

Enligt nyhetsbyrån Reuters finns det en brittisk lag som ger polisen en möjlighet att upphäva en ambassads immunitet. Man måste dock anmäla detta en vecka i förväg.

Även i Sverige kan polis ta sig in i en ambassad utan tillåtels. Men det gäller endast akutsituationer som att det till exempel brinner.

Under natten fanns många av Assanges anhängare vid ambassaden vaktade av en mängd poliser. Tidigt på morgonen spärrade polisen av gatan omkring 20 meter från byggnadens ingång.