teater

En röd resväska packad med mångbottnade ord

2:14 min

Igår inleddes en stor internationell konferens för kvinnliga dramatiker i Stockholm, Women Playwrights International Conference som pågår fram till måndag. Kvinnor från ett femtiotal länder träffas för att utbyta erfarenheter och lyssna på varandras arbeten. En av deltagarna är Lana Nasser från Jordanien som kommer att framföra sitt verk In the lost and found: red suitcase. Naila Saleem har träffat henne.

I föreställningen In the lost and found: red suitcase samsas ett antal rollfigurer i sökandet efter ett nytt jag, en uppdaterad identitet bortom påklistrade epitet som kvinna, arab och muslim. Lana Nasser som gör alla rollerna själv, är ena stunden den röda resväskan, nästa översättaren som levererar arabiska nyheter på engelska. Sen hoppar hon till rollfiguren Hon som berättar om när hon först såg sig som kvinna och inte bara människa. En lek med fördomar parat med en önskan om att ta sin publik till djupare insikter kring vad det innebär att vara människa.

Lana Nasser leker med orden när hon talar om Gud, religion och sex, frågan om att vara oskuld, att vara arab och muslim. Med hjälp av ordböcker visar hon att dessa ord kan ha en mängd olika betydelser och därigenom blir det svårt för kritikerna att sätta dit henne när hon tar upp känsliga ämnen. Lana Nasser säger att Jordanien befinner sig i en spännande tid där den yngre generationen testar gränserna inte minst i politiska frågor.

Människor har blivit modiga och säger sådant man tidigare inte talade om. Det går förvisso inte alltid att förstå vad de menar men de säger det i alla fall, menar Lana Nasser. Ifjol vann hon Etel Adnan priset som instiftats för att främja kvinnliga dramatiker i arabvärlden. Årets vinnare kommer att utses senare idag på konferensen här i Stockholm. Women Playwrights International är ett nätverk som arbetar för att kvinnliga dramatiker ska få ett bredare kontaktnät och därför har man inför den här konferensen särskilt fokuserat på att få hit dramatiker från Mellanöstern och Afrika. Temat är den demokratiska scenen och man kommer bland annat att tala om vad som händer i arabvärlden och hur kvinnor från Afrika skriver om sin kontinent.

Föreställningen In the lost and found:red suitcase framförs ikväll och imorgon på Dramalabbet i Stockholm. Även andra föreställningar och samtal på konferensen är öppna för allmänheten.