Lagförslag om skrotbilar oroar motorveteraner

1:41 min

Naturvårdsverket föreslår skärpta regler för skrotbilar. Kommunernas möjligheter att ta hand om övergivna bilar ska öka och det ska bli straffbart att ta emot uttjänta bilar. Men det skulle vara ett stort hot mot veteransbilshobbyn, befarar Aros motorveteraner.

– Skulle det här förslaget gå igenom och klubbas i riksdagen i dess nuvarande form så är det ju en katastrof för hela fordonshobbyn, säger Gunnar Sjölin, ordförande i Aros motorveteraner. 

Gunnar Sjölin är alltså mycket orolig, eftersom det han och hans veteranvänner ser som en guldgruva snart kan komma att ses som miljöfarligt skrot, som det är förbjudet att ta hand om, alltså uttjänta gamla bilar... 

Men trots allt medger han att det kan vara svårt att skilja på skrot och så kallade hobby-bilar. 

– Absolut. Kommunerna har ett problem. Det står bilar på parkeringar, efter vägarna och tydligen finns det en illegal handel med gamla uttjänta bildelar. Det är tydligen därifrån det hela kommer, men sen har skrivelsen skrivit så att det berör hela fordonshobbyn.

Frågan är vad man ska göra för att få bort problemet med skrotbilar som kanske står och läcker olja och annat. Det är ju ändå en fara för miljön. 

– Om man lagar soppa och spiller sås på spisen så tar man ju upp det efteråt. det är ju samma sak med det här, säger Gunnar Sjölin, ordförande i Aros motorveteraner.