Assange beviljas asyl i Ecuador

1:20 min

Wikileaksgrundaren Julian Assange får asyl i Ecuador. Beslutet meddelades i dag av landets utrikesminister, Ricardo Patiño, under en presskonferens i Quito. Hur Assange ska komma iväg från Ecuadors ambassad i London, där han har sökt skydd, är däremot oklart.

– Det är en betydande seger för mig och mitt folk, sa Julian Assange själv enligt personal på ambassaden, rapporterar AFP.

Julian Assange har sökt asyl i Ecuador för att undvika att överlämnas till Sverige, där han misstänks för bland annat våldtäkt.

I ett långt och omständigt tal sa Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño i dag att landet har varit i kontakt med både Sverige och Storbritannien för att få garantier för att Assange inte ska utlämnas till USA.

Några sådana ska man, hävdade Patiño, inte ha fått.

– Om han utlämnas till USA kommer herr Assange inte att få en rättvis rättegång. Han kommer att ställas inför militärdomstol och kommer inte att behandlas med respekt för de mänskliga rättigheterna´.

Assange beviljas därför asyl.

Hur Wikileaksgrundaren har tänkt att ta sig till Ecuador är dock högst oklart. Det finns en brittisk arresteringsorder utfärdad för honom och ambassaden ligger mitt i centrala London, bevakad av polis. Den diplomatiska immuniteten utanför en ambassadbyggnad gäller enbart ambassadpersonal.

Storbritanniens charge d’affaires har dessutom understrukit i ett möte med Ecuadors regering att Assange inte kommer att beviljas fri lejd ut ur landet.

Innan han meddelade asylbeskedet fokuserade den ecuadorianske utrikesministern mycket på de hot om att storma Ecuadors ambassad, som Storbritannien påstås ha uttalat. 

Enligt BBC finns det en brittisk lag från 1987 som ger landet möjlighet att upphäva den diplomatiska immuniteten på en ambassad, men ingen nationell lag kan användas för att rättfärdiga ett dylikt intrång mot en suverän stat någonstans i världen, sa Patiño.

Det brittiska utrikesdepartementet twittrade snabbt efter beslutet.

"Vi är besvikna över Ecuadors utrikesministers uttalande att Ecuador har beviljat Julian Assange politisk asyl," skriver man, och tillägger att Storbritannien har en skyldighet att överlämna Assange till Sverige.

Också svenska utrikesdepartementet är besviket.

– Det är ett oacceptabelt försök att från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen och det europeiska rättsliga samarbetet. Det finns också en del grova anklagelser eller uppfatnningar om det svenska rättssystemet som vi bestämt avvisar, säger UD:s presschef, Anders Jörle, till Ekot.

Hur kommer Sveriges regering agera nu?

– I Sverige handlar det här om ett misstänkt sexualbrott och för vår del är det viktigt att den rättsliga prövningen har sin gång, inte minst för dem som är offer i det här eventuella sexualbrottet.

– Sverige kommer att kalla upp Ecuadors ambassadör och han kommer att få höra vad vi tycker om det här.

Till TT säger Jörle också att grunden för att Assange har beviljats asyl är felaktig. Svensk lag och Sveriges förpliktelser enligt Europakonventionen innebär att Assange inte kan lämnas ut till USA, eftersom USA utdömer dödsstraff.