Grillnörden Thomas Lindberg vid sin "Smooker"

4:40 min

Thomas Lindberg i Avesta har två stora intressen: Grillning och teknik. Dom här två intressena har han kombinerat i¨en passion för att utveckla grillkonsten. Han har byggt en biltrailer med en slags grill som kallas "Smooker". Den stora skillnaden mot en traditonell grill som är öppen är att en "smooker" har lock som gör att man kan reglera värmen och därmed tillaga stora styckningsdelar och lågtemperaturlagat kött. Fördelen är att köttet blir mört, smakrikt samt att man ytterligare kan höja smakupplevelsen med rök av något träslag, hickory eller mesquite eller något fruktträd. Tempeeraturen ligger på ca 110 grader och tillagningen tar 4-6 timmar beroeende på köttyp.

Thomas har lärt sig hur köttet ska vara styckat och vilka detaljer som är mest lämpliga för en "smooker" och när Grannlagat hälsade på´handlade det om kamben

I en "Smooker" kan man göra hela tillagningen i ett moment. Klappa in en rub i köttet och låt det vila några timmar eller över natten i svalt utrymme. Rumstemperera köttet i god tid och kör det färdigt i en "grill" medf lock där temperaturen kan regleras. Räkna med ¨några timmar. Tillsätt blötlagda trächips mot slutet oför att få röksmak.Pensla i slutet med glaze och duscha ev. med äppeljuce blandat med lite äppelcidervinäger för att behålla fukten.

En genväg är att förkoka köttet och färdiggrilla i slutmomentet. Röksmak finss att köpa på flaska, "Liquid smoke" soma man kan tilsätta i kokningen.