Skolstarten

Stora könsskillnader i högskolevärlden

1:54 min

Det börjar bli dags för landets skolelever att bänka sig i klassrummen igen men på Högskolan i Gävle är det främst kvinnor som kommer studera. Trenden har sett lika ut i flera år, cirka 70 procent av de sökande till högskolan är kvinnor.

– Jag blir lite förvånad, jag visste inte att det var så stor skillnad och det är ju lite tråkigt, säger Carolina Enmark, en av Högskolan i Gävles studenter.

Är det ett problem?

– Ja det är det, vi behöver fler som pluggar överlag, och det behövs fler killar som gör det också.

Carolina Enmark sitter med sin klasskamrat Marie Zetterlund och förbereder sig inför deras sista termin på förskolelärarprogrammet. För sommarlovet närmar sitt slut och snart ringer skolklockorna in både elever och studenter.

Majoriteten är kvinnor
Bland studenterna finns en trend som sträcker sig över hela Sverige. En klar majoritet av alla sökande till högskole- och universitetsstudier är kvinnor.

Vid Högskolan i Gävle har andelen kvinnor legat stadigt på cirka 70 procent av de sökande de senaste fem åren, en trend som Svante Brunåker, prorektor vid Högskolan i Gävle, uppmärksammat och också ser som ett problem.

– På sikt är det ett problem, för vi vill ha en bättre balans mellan könen, ungefär lika många, om inte annat för att det ger bättre chanser att få jobb efter en högre utbildning.

Ingen förändring i sikte
Även om högskolan gjort några satsningar, bland annat att få in killar i vårdyrken, så har inte kvinnodominansen inom högskolan gett vika.

– Nej, det är inga stora förändringar som skett, så i den mening att om vi haft projekt så har dessa inte slagit genom på statistiken, säger Svante Brunåker.

Robin Andersson sitter just nu och jobbar med sitt examensarbete vid Högskolan i Gävle för att bli fritidspedagog. Även om han skulle tycka att det vore roligare om fler killar valde att plugga, så vidhåller han att det kanske inte är ett så stort problem ändå.

– Jag vet inte var problemet skulle ligga riktigt, jag tycker man ska studera det man tycker är intressant, säger Robin Andersson, student vid Högskolan i Gävle.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se