Claes Borgström: "Det är otroligt beklagligt"

0:58 min

Advokat Claes Borgström företräder de två kvinnor som anklagar Julian Assange för våldtäkt och sexuella övergrepp. Han är bedrövad över Ecuadors beslut att bevilja Assange asyl.

– Det är otroligt beklagligt, måste jag säga. Och förvånande. Det är svårt att förstå hur han kan få politisk asyl i samband med att Sverige har fått rätt i att han ska överlämnas från Storbritannien.

Advokat Per E Samuelsson företräder Julian Assange i Sverige. Han tycker att svenska utredare nu borde resa till London.

– Det innebär att den svenska polisutredningen kommer i ett nytt skede och att åklagarna kommer att genomföra det här förhöret på Ecuadors ambassad.

Advokat Claes Borgström menar att Ecuador med det här beslutet har missbrukat hela asylinstrumentet. Han beklagar asylbeslutet och säger att fokus har flyttats från huvudfrågan.

– Så vad han har lyckats med under de här två åren som har gått är att flytta fokus från det som han faktiskt är misstänkt för, våldtäkt och sexuella övergrepp, till någonting helt annat.

Åklagarmyndigheten meddelar att det här inte förändrar läget för den svenska förundersökningen mot Assange, eftersom han fortfarande befinner sig på brittisk mark.