Strejkande gruvarbetare dödade i Sydafrika

1:11 min

I Sydafrika besköt idag polisen strejkande gruvarbetare vid en platinagruva utanför Johannesburg. 18 personer har dödats uppger Reuters. Skottlossningen kommer efter en veckas våldsamma sammandrabbningar mellan gruvarbetare och polis.

En kameraman från Reuters uppger att han såg sju livlösa kroppar som blev liggande efter det tumult som utbröt när polisen öppnade eld mot strejkande gruvarbetare vid en platinagruva utanför Johannesburg.

Den senaste veckan har åtta personer och två poliser dött efter sammandrabbningar mellan olika fackförbund för gruvarbetare.

Det var uppskattningsvis 3 000 strejkande gruvarbetare som samlats vid gruvan och många var beväpnade med macheteknivar och påkar. De möttes av en massiv polisstyrka bestående av en tungt beväpnad elitstyrka, helikoptrar och ridande poliser.

– Idag blev olyckligtvis strejkens d-dag, sa den sydafrikanska polisens talesman Dennis Adriao.

Gruvan drivs av det börnoterade äldelmetallföretaget Lonmin, en av världens största producenter av platina. Företagets aktie har fallit med 13 procent sedan produktionen i den sydafrikanska gruvan stannat av.