Diplomatiska dramatiken går vidare

2:00 min

Julian Assange kan mycket väl komma att bli kvar på Ecuadors ambassad i London "en betydande tid", enligt Storbritanniens utrikesminister William Hague. I går beviljades Wikileaksgrundaren asyl i Ecuador, men Storbritannien vill inte släppa ut honom ur landet, och ingen snar lösning tycks finnas i sikte för att lösa det diplomatiska bråk som uppstått.

Gårdagens asylbesked från Ecuador till Wikileaksgrundaren Julian Assange har lett till diplomatiska förvecklingar och ett eskalerat tonläge mellan Ecuador, Storbritannien och Sverige.

Diverse anklagelser har kastats mellan länderna, och efter att det hela började med juridik, med Assange som misstänkt i en brottsutredning, har det nu övergått till politik och diplomati, kommenterade en London-baserad advokat situationen för nyhetsbyrån AP.

Men i grunden är läget inte förändrat av att Assange fått asyl i Ecuador, sade Storbritanniens utrikesminister vid en presskonferens igår kväll.

– Vi är tvungna enligt lag och tänker också överlämna Julian Assange till Sverige, sade William Hague.

Den brittiske utrikesministern uttalade sig som ett svar på Ecuadors utrikesministers långa presskonferens tidigare under gårdagen. Då levererades inte bara beskedet att Julian Assange får asyl i Ecuador, utan också osande kritik mot både Storbritannien och Sverige.

Ecuadorianerna är särskilt upprörda över det som man uppfattade som ett hot från Storbritannien att gå in på deras ambassad och hämta den efterspanade Wikileaksgrundaren.

Ecuadors relationer till Storbritannien diskuterades också vid ett krismöte som de amerikanska staternas organisation OAS kallade till i USA:s huvudstad Washington i går. På söndag fortsätter diskussionen om Assange-fallet, då Ecuador har bjudit de latinamerikanska utrikesministrarna till möte.

Under söndagen ska även Julian Assange själv göra ett framträdande för pressen, det första sedan i mars, meddelar Wikileaks på Twitter.

Det sägs att Assange ska uttala sig framför Ecuadors Ambassad här i London, och redan nu spekuleras det i om det kan vara möjligt utan att han grips av polisen.