Moderaterna vill satsa på infrastruktur

2:10 min

I dag höll Moderaternas partiledare, statsminister Fredrik Reinfeldts, sitt sommartal i Gustavsberg. I talet kom han bland annat med besked om satsningar på infrastruktur och sänkt bolagsskatt, men han kritiserade också oppositionen, framför allt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Han har nog ägnat sex månader åt att inte säga någonting vettigt som är konkret, uppföljningsbart eller tydligt, sade Reinfeldt om sin socialdemokratiske kollega.

Inför jublande partivänner klev Fredrik Reinfeldt i land efter båtfärden från Stockholm till Gustavsberg. Efter att ha kritiserat oppositionen för att vara otydliga och inte vilja samarbeta med varandra tog Fredrik Reinfeldt tillfället i akt att tacka ja till den inbjudan som centerledaren Annie Lööf kom med i sitt tal i Almedalen när hon bjöd in allianspartiernas ledare hem till sig i Småland.

Han talade också om frågor som alliansen enats om inför höstbudgeten, till exempel sänkt bolagsskatt. Men hur stor sänkningen ska vara ville han inte precisera, annat än att Moderaterna vill sänka den mer än vad nya regler för företagens ränteavdrag skulle kunna ge, alltså de så kallade räntesnurrorna. Hur mycket den regeländringen skulle kunna inbringa ville han inte heller spekulera i. Men sänkt bolagsskatt är viktig för den svenska ekonomin enligt Fredrik Reinfeldt.

– Nu vill vi ta ett rejält steg, för det finns ett sådant utrymme. Det är också att bidra till bättre företagsamhet i Sverige, sade Reinfeldt i sitt tal.

Fredrik Reinfeldt vill också se en satsning på forskning och infrastruktur. Precis som folkpartiledaren Jan Björklund sade sitt sommartal ska detta gå till att upprätthålla befintliga vägar och järnvägar men också göras nysatsningar.

Moderaterna vill ge statliga pengar till utbyggd tunnelbana i Stockholm, om kommunerna i gengäld lovar att bygga bostäder och ta pengar från trängselavgifterna.

– Då är vi beredda att gå in och hjälpa till att finansiera detta, sade Fredrik Reinfeldt.

Men den största utmaningen är enligt Fredrik Reinfeldt att se till att alla får möjlighet att få ett jobb - på en arbetsmarknad som ställer allt högre krav. Men några konkreta förslag på det här området hade han inte med sig.