Aktivisterna i Pussy Riot döms för huliganism

2:02 min

Två års fängelse blev domen för de tre unga tjejerna i Pussy Riot i Moskva i dag. De döms för huliganism och motivet sägs vara religiöst hat.

”Frihet för Pussy Riot, frihet för Pussy Riot och för de politiska fångarna”, skanderade människor utanför domstolen i närheten av Moskvafloden i dag.

De väntade i timmar för att visa sitt stöd för kvinnorna i Pussy Riot, och sin misstro mot makten i Kreml i allmänhet, och presidenten Vladimir Putin i synnerhet.

”Ryssland utan Putin” och ”Putin en skam för Ryssland”, skanderades också. För precis som de flesta väntat blev det en fällande dom i dag och ett relativt hårt straff på två års fängelse för var och en.

Inte ens att två av dem är småbarnsmammor påverkade straffet, vilket ryska domstolar brukar ta hänsyn till.

 – Det är som en medeltida inkvisition och det visar att Putins Ryssland inte hör hemma i ett civiliserat samhälle, kommenterade förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov, välkänd oppositionell som arbetar i en människorättsorganisation.

– Ryssland är med i flera konventioner som den här processen bryter mot och hela världen protesterar, sa Kasparov också.

Kort efter att jag har talat med honom blir han brutalt bortsläpad av speciellt utkommenderad elitmilis, andra oppositionella ledare som Sergej Udaltsov grips också precis som flera vanliga som skanderar slagord eller tar på sig Pussy Riots typiska röda balaklavor, heltäckande masker med bara hål för ögon och mun.

Godtyckligheten i vem som grips och vem som kommer undan är stor. En ung ryskortodox man som läser böner för att Pussy Riot ska straffas förs också bort.

Med megafoner varnar polisen folkhopen men möts av hånskratt och nya slagordsramsor.

Inne i domstolen tog de tre emot domen leende. De visste att de skulle dömas och försvaret kommer nu att överklaga domarna.