Spårvagnen - på väg tillbaka i hela världen

5:44 min

Idag firas spårvagnens dag. För hundra år sedan var spårvagnarna ett vanligt inslag i många av världens länder. Men gradvis försvann de till förmån för bilar, bussar och tunnelbanor. Nu är den klassiska "tricken" på väg tillbaka på bred front. Här är klipp ur den svenska spårvagnens historia och framtid.

Sigvard Strandh berättar i programmet Svar i dag 1987 om vem som uppfann spårvagnen.

De allra första spårvagnarna var hästdragna. Johannes Svensson var kontrollör på den hästspårvagnarnas tid och han berättar i Ekot 1937.

Karl Lindgren berättar i augusti 1942 om sina 25 år som spårvagnskonduktör.


 

Museibesök

Olle Björklund gjorde ett besök i Stockholms spårvägars museum på Tulegatan 8 år 1946. Där talar han med föreståndaren Anders Rydelius, som tidigare arbetat som hästspårvagnsförare, och konduktör Oskar Olsson.

Björklund passar även på att besöka Brännkyrkahallen där de servar spårvagnarna.

Helge Cohn berättar i Radio Stockholm om tiden då lokaltrafiken sköttes med hästar, och han drar även en del andra spårvägshistorier.


 

Skrotades

När Sverige införde högertrafik 1967 skrotades lades nästan alla spårvägslinjer ned i Stockholm. I Stockholmsnytt åker Jan Eric Arvastson, Åke Scwartz och föraren Herbert Ardenfält, den sista turen med spårvagn 10 mellan Ropsten och Högalid.

I programmet "Med sista spårvagnen genom stan" åker två stockholmsgrabbar en gammal spårvagn tillsammans med Bo Ancker.

I P1-morgon diskuterades 2000 spårvagnens historia och framtid. Programledare: Kjell Albin Abrahamsson.