Jönköping

Cykla mot enkelriktat snart tillåtet

1:59 min

Snart kan det bli tillåtet för cyklisterna i Jönköping att cykla mot enkelriktat. Det är en av alla de förändringar som tillsammans ska göra Jönköping till en riktig cykelstad.

- Det är en möjlgihet vi undersöker, säger Anders Samuelsson som är centerpartistisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

- Ett av problemen i stadskärnan är att man inte planerat för cykling från början och helt plötsligt så slutar cykelvägen att fungera. Då ser vi att det finns en möjlighet att tillåta cykling även mot enkelriktat.

Jönköping har hittills fått blygsamma placeringar när landets kommuner rangordnats efter hur cykelvänliga de är, men det här är på gång att ändras. Mellan 2012 och 2014 lägger kommunen 56 miljoner kronor på att till exempel länka ihop olika cykelvägar och sätta upp närmare 100 skyltar längs de stora cykelstråken. Förhoppningen är att man inom fem år ska man vara en cykelstad.

- Vi har fördubblat satsningen på utbyggnaden av cykelvägar och vi prioriterar cyklingen. Jönköpingsborna cyklar också mer och mer visar våra undersökningar, säger Anders Samuelsson.

Även på riksplan så är cyklingen i fokus just nu. Den allra första cykelutredningen har gjorts och centerpartisten Kjell Johansson som står bakom ska lägga fram en rad förslag till regeringen i oktober. Det handlar bland annat om att cyklister ska få företräde vid övergångsställen och om enkelriktat.

Och i Jönköping verkar cyklisterna positiva till det här.

- Det skulle underlätta en hel del, tycker, jag. Det blir mycket smidigare. Om man kollar neråt Torpa och den delen så är det ju massor av enkelriktade gator hit och dit, säger cyklisten Philip Svartz.